Povodom Povorke ponosa, koja je jučer održana u Sarajevu, zajedničkom izjavom oglasilo se 17 ambasada, ali i Delegacija EU i ured Ujedinjenih naroda.

Čestitano je svima na toleranciji i poštovanju.

– Čestitamo Organizacionom odboru, učesnicima Povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj 1. povorci ponosa u BiH. Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju i, umjesto toga, pokazali su svijetu da je BiH uistinu otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca – stoji u zajedničkoj izjavi.

Istaknuto je da su jednaka ljudska prava za sve i suština bh. Povorke ponosa.

– Svi u BiH – bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet – imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim skupinama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginaliziranima koji se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom. Zahvaljujemo lokalnim institucijama koje su omogućile bh. Povorku. Sada je vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade sa evropskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantirala puna sloboda izražavanja i okupljanja.

I dok izazovi i dalje postoje, građani BiH napravili su važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginaliziranih zajednica. Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve – zaključeno je u izjavi.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjeni narodi u BiH, Švicarska ambasada u BiH, Holandska ambasada u BiH, Njemačka ambasada u BiH, Austrijska ambasada u BiH, Švedska ambasada u BiH, Finska ambasada, Ambasada Velike Britanije u BiH, Ambasada Kraljevine Španija u BiH, Francuska ambasada u BiH, Italijanska ambasada u BiH, Ambasada Češke Republike u BiH, Grčka ambasada u BiH, Ambasada Rumunije u BiH, Slovenačka ambasada u BiH, Bugarska ambasada u BiH i Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime