VIDEO: Zahuktava se izgradnja na Koridoru Vc: Koji nas projekti očekuju u ovoj godini – Preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini namjerava da dinamizira gradnju autoputa na Koridoru Vc. Iako je na sjeveru prvenstveno zbog nepristupačnog terena gradnja usporena, na jugu, odnosno u Hecregovini, izgradnja se tek zahuktava.

Autoceste FBiH namjeravaju krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari – Prenj i Prenj – Mostar Sjever (koje treba definirati). Tenderi za ove ugovore očekuju se 31. marta, a tender za tunel Prenj u prvoj polovici 2020. godine.

Preduzeće Autoceste FBiH iskoristit će sredstva kredita EBRD-a u iznosu od 97,2 miliona eura te kredita od Evropske investicijske banke u istom iznosu.

Ukupan projekat izgradnje za pomenute tri dionice iznosi 540 miliona eura.

Osim toga, očekuje se da će 16. marta 2020. godine biti raspisan tender za dionicu Mostar sjever – Mostar jug dužine 15 kilometara.

Financiranje ove dionice predviđeno je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 60 miliona eura, te kreditima komercijalnih banaka u iznosu od 137,2 miliona eura, pa ukupni procijenjeni trošak radova i usluga nadzora iznosi 197,2 miliona eura.

Svakako da je jedan od najvažnijih projekata za Autoceste FBiH probijanje tunela Prenj. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, a tender za probijanje tunela je završen u decembru. Dužina cjelokupnog tunela Prenj iznosi više od 10 kilometara, što ga čini najdužim u regionu.

Što se tiče radova na sjeveru, odnosno radova oko Zenice, nedavno je završeno probijanje jednog dijela tunela Hum.

Svakako da je najvažniji projekat u ovoj godini i probijanje tunela Zenica, koji bi trebao da skrati put od Zenice do Žepča za pet kilometara.

Uz njega, planirano je i izgradnja potputnjaka te jednog hidrotehničkog centra za regulaciju potoka Ponirak.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime