Bosanci i Hercegovci koji žive u inostranstvu, kao i svi prijatelji naše države će 10. januara 2022. godine u Briselu u krugu institucija Evropske unije s početkom od 12:00 sati održati mirne proteste kao apel međunarodnoj zajednici, ali i svjetskoj javnosti o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i opasnostima s kojima se naša zemlja suočava.

Organizaciju protesta u Briselu koordiniše Organizacioni odbor u saradnji sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemske, odnosno krovna organizacija udruženja građana Bosne i Hercegovine.

– Poziv na demonstracije za mir, pomirenje i napredak u BiH. Svi za Bosnu i Hercegovinu, Bosna i Hercegovina za sve – naveli su iz udruženja.

Glavne poruke protesta

– Ovi mirni protesti su prije svega glas i apel Bosanaca i Hercegovaca naseljenih, raseljenih i izbjeglih širom svijeta, prije, tokom ili nakon rata, znak odlučnosti građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru, etničko porijeklo i narodnost, kojima je BiH domovina, otadžbina, zavičaj, rodna gruda ili zemlja bliska srcu. Zato pozivamo sve Bosance i Hercegovce, kao i sve ljude dobre volje, sve koji vole Bosnu i Hercegovinu, posebno iz regiona, da nam se pridruže u Briselu 10. januara 2022. godine i da zajedno pošaljemo apel svijetu, pojasnili su.

Naši sugradjani iz Ženeve, Osla, Rima, Birmingema, Štokholma, Njujorka, Otave, Toronta, Beča i Sarajeva i drugih gradova su već najavili proteste podrške. Ako tog dana ne možete dobiti slobodno na poslu, izađite svi na glavni trg u vašem gradu i, kao i u Briselu, tačno u 12 sati tog dana, pustite himnu Bosne i Hercegovine. Stojte sa zastavama Bosne i Hercegovine i države u kojoj živite.

Glavne poruke protesta su da nije prihvatljivo negiranje genocida, da nije prihvatljivo ni veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Za to nije ni neophodan zakon, to je stvar civilizacije, navode iz Udruženja.

– Nije prihvatljiva i odbacujemo kao protivustavnu, protivnu Dejtonskom sporazumu i protivnu međunarodnom javnom pravu svaku ideju i praksu uzurpiranja državnih ovlaštenja i uzurpacije dijela državnog suvereniteta BiH od strane entiteta ili nižih nivoa vlasti u BiH. Konkretno, aktivnosti i odluke Narodne skupštine i Vlade RS na usvajanju zakona o lijekovima i agenciji za lijekove RS i zaključaka o tzv. “vraćanju nadležnosti” kojima se prijeti i priprema samovoljno formirati paralelne, nelegalne i pobunjeničke institucije entiteta RS (vojsku, obavještajnu službu, VSTV, UIO), a sam entitet proglasiti “državom u državi” su neprihvatljive. Odluke NSRS od 10. decembra 2021. direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, ustavopravni poredak Bosne i Hercegovine i prijete da de facto podijele državu Bosnu i Hercegovinu na dva dijela od kojih će jedan, entitet RS pretendovati na status “države u državi” ili “nezavisne države”. 

Ovaj proces može BiH pretvoriti u neki novi Kipar, ili Donbas, a građane entiteta RS, zajedno sa ostatkom države odvesti u još dublju izolaciju, ekonomsku i političku krizu ili i u novi konflikt.

Podržavamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i očekujemo da se odgovorni procesuiraju

Nije prihvatljiva i odbacujemo kao nedemokratsku i protivnu međunarodnom javnom i humanitarnom pravu i presudama ICTY u Hagu, ideju i mogućnost samoproglašenja ili priznavanja entiteta RS kao “države u državi” ili kao “nezavisne države”, a svako ko prihvati razgovor na ovu temu moraće se suočiti sa istorijskom i pravnom činjenicom da ukoliko međunarodni čindbenici prihvate da RS ima status ili praktikuje izvorni suverenitet “države”, to automatski podrazumijeva da su prihvatili i legalizaciju genocida i zločina istrebljenja drugih i drugačijih kao potpuno legitimna sredstva i moduse za formiranje novih država, ili proširivanje postojećih država ili za osvajanje državne samostalnosti pojedinih regija ili kao moduse sprečavanja nastanka novih država.

Podržavamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i očekujemo da se odgovorni procesuiraju, a da visoki dužnosnici međunarodne zajednice jasno podrže vladavinu prava u Bosni i Hercegovini ugledajući se na društvena uredjenja zemalja iz kojih dolaze. Tu vladavinu prava nakon 1995. kreirale su i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Evropska Unija i Ujedinjene Nacije, a danas flagrantno kršenje zakona od strane nekoliko političkih stranaka ignorišu rizikujući nove valove izbjeglica po Evropi u slučaju eskalacije.

Bosna i Hercegovina nije zajednica tri plemena, niti je sastavljena od etno-teritorijalnih jedinica, nego jedinstvena zemlja s hiljadugodišnjom istorijom čiji stanovnici dijele istu istoriju, isti jezik i ista pisma, posebna administrativno-politička regija Osmanskog i Austro-ugarskog carstva sa najmanje četverovjekovnim kontinuitetom kulturnih praksi, interkonfesionalnog, ekonomskog i političkog života njenih stanovnika različitih i fluidinih vjeroispovjesti i identiteta, moderna država sa neprekinutom državnošću i cjelovitom suverenošću i teritorijalnim integritetom od ZAVNOBiH-a 1943-1945. godine do danas i nezavisnošću od 1992. godine do danas. Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu, niti je nastala iz dva entiteta.

Bosna je Evropska unija u malom

Bosna su i zvona sa crkvenog i katedralskog tornja i ezan sa munareta, i sinagoge u Sarajevu. Bosna je Evropska Unija u malom.

Organizatori, na kraju poručuju:

Iziđimo na ulice 10. januara 2022. i recimo jasno:

– Nećemo više podjela ni ratova! Ako nam glas i nije stigao duboko do neba, vrisnuli smo bar kako treba! Svi za Bosnu i Hercegovinu, Bosna i Hercegovina za sve!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime