Šta nam se dešava: Mladi odlaze, stari se vraćaju!

0
78

Mnogi se odlučuju vratiti i dio svog kapitala investirati u rodni kraj, iako su suočeni s brojnim barijerama

Dok desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca odlaze preko granice pronalazeći bolji život u nekoj od evropskih zemalja, čime se stvara novi val dijaspore, ima i onih koji su penzije zaradili u inostranstvu i odlučili vratititi te dio svog kapitala investirati u zavičaj.

Spuštanje granice

Prema podacima Federalnog zavoda PIO, samo prošle godine na spisku su imali 5.000 penzionera iz inozemstva.

– Stupanjem novog zakona na snagu omogućeno je da osobe sa 15 godina staža osiguranja mogu u penziju. To je posebno odgovaralo onima koji godinama rade u inozemstvu, koji nemaju tzv. ratni staž, jer su po starom zakonu morali imati 20 godina staža osiguranja. Čim im je zakon pružio te „blaže“ uslove, oni su pohrlili u velikom broju u BiH – rečeno nam je iz Zavoda.Navode da je broj penzionera koji se vratio znatno veći i da se množi s tri. To znači da se prošle godine u našu zemlju vratilo čak 15.000 penzionera!

Brojke su neumoljive i kada je riječ o odlascima. No, veliki je problem što su na toj putanji mladi. Zabrinjavajuće je da se prošle godine iz BiH u Njemačku iselilo 22.749 građana, dok se istovremeno 10.331 osoba, mahom starija, vratila u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime