Programska deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) zagovara legitiman cilj, reformu Ustava BiH s ciljem osiguranja ravnopravnosti za sve građane BiH kroz punu implementaciju Evropske konvencije o ljudskim pravima. To je na koncu i obaveza svih u BiH, a na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i mišljenja Evropske komisije o podnesenom zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Kaže se ovo, između ostalog, u pismu koje je generalni sekretar SDA Halid Genjac uputio ambasadorima država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

Genjac se obratio ambasadorima zbog, kako je naveo, propagandne kampanje pokrenute proteklih dana iz RS i Srbije, a povodom programske deklaracije, koju je SDA usvojila na Kongresu prošle subote.

– Cilj takve propagande i političkog pritiska je da se zamjenom teza SDA optuži za ono što rade upravo političke snage koji nas optužuju za antidejtonsko djelovanje – naveo je Genjac.

On ističe da SDA nikome ne prijeti, da nema namjeru kršiti Ustav BiH, niti misli do legitimnog cilja, a to je republika BiH, država ravnopravnih građana, doći jednostranim i nelegalnim potezima.

Ako odustanemo od zakonskih obaveza po pitanju ANP-a, to bi značilo da se zakoni i odluke institucija u ovoj zemlji ne moraju poštovati

Podsjeća kako Ustav nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentu BiH.

– Jedini način za promjenu uređenja BiH je, dakle, politički dijalog i konsenzus predstavnika svih naroda i građana, kako je to i navedeno u preambuli deklaracije. SDA ostaje čvrsto posvećena poštivanju postojećeg Ustava i zakona sve dok konsenzusom ne dođe do njihovih izmjena. To smo pokazali i u proteklom periodu našom principijelnom opredijeljenošću za poštivanje vladavine prava – pojašnjava Genjac.

Prema njegovim riječima, upravo poštivanje Ustava i zakona predstavlja temelj pozicije SDA.

– Ukoliko bismo odustali od zakonskih obaveza po pitanju ANP-a, to bi značilo da se zakoni i odluke institucija u ovoj zemlji ne moraju poštovati ili da se mogu poštovati selektivno, onako kako kome odgovara. Uslijedila bi potpuna destabilizacija i slobodno se može reći anarhija, jer bismo na koncu imali formirane institucije vlasti čije bi odluke ubuduće bile neobavezujuće – tvrdi.

On zato upozorava da suprotno opredijeljenosti SDA za poštivanje Ustava i zakona, političke snage predvođene predsjednikom SNSD-a, koje već duže od deceniju uporno i sistematično podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

– Još od propasti ”aprilskog paketa” ustavnih reformi Milorad Dodik, u koordinaciji sa centrima moći izvan BiH, intenzivira separatističku politiku koja prijeti potkopavanjem mira i stabilnosti, ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji. Već duže od deceniju Dodik na dnevnoj bazi vrijeđa državu BiH, nazivajući je propalom, nemogućom, truhlom, prijeti referendumima o otcjepljenju, javno zagovara pripajanje entiteta RS Srbiji. Pokušava volju entiteta nametnuti državi u oblastima za koje država ima isključivu nadležnost. Istovremeno Bošnjacima uskraćuje Ustavom zagarantirano pravo na bosanski jezik i vrijeđa bošnjačke povratnike nazivajući ih “okupatorima Podrinja” – navodi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime