Fondacija “Ženski centar” iz Trebinja u Popovom polju podiže prvu plantažu smokava u BiH koja će biti organski uzgojena, što će ujedno biti i najviši smokvik u regiji, površine devet hektara.

“Prve sadnice smokve će biti posađene u aprilu, a radi se o prvoj etapi u kojoj će biti posađeno 600 od ukupno predviđenih 2.060 sadnica, gdje je za početak planirano zaposlenje dvije osobe iz ranjivih kategorija”, kazala je direktorica “Ženskog centra” Ljiljana Čičković.

Ona je pojasnila da ova organizacija, osim što je u pitanju projekt koristan za cijelu regiju, pored vina, meda i nekih autohtonih proizvoda ovoga kraja, ima namjeru da brendira smokvu kao jedinstveno voće trebinjskog kraja, prenose Nezavisne novine.

Cjelokupna površina, koja je ograđena zahvaljujući donaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, navodnjavat će se sustavom kap po kap, koji je već osiguralo češko veleposlanstvo, dok je organizacija “Challange to Change” osigurala solarne panele koji će proizvoditi električnu energiju radi pokretanja sustava navodnjavanja. Program su podržali Švedska i USAID projekt “Farma II”, a podržan je i trenutnim postojećim poticajima za uzgoj smokve, dok se uz podršku međunarodne organizacije “Help” i grada Trebinja ušlo u program certifikacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime