Pet kriza koje svaka žena doživljava |

0
213

Životne krize se događaju i ženama i muškarcima. Međutim, mi žene ih vidimo drugačije. Kako se nositi sa krizom kako bi izašle iz nje sretnije i iskusnije? Psiholozi definišu pet kriza koje svaka žena doživljava u svom životu. Govorimo ne samo o njima, već i o tome kako se nositi sa njima. Dijete u pubertetu Vrijeme je da uđemo u novu fazu života: djevojčica više nije dijete, ali je odrasli svijet ne shvata ozbiljno. Tijelo se mijenja, što takođe utiče na percepciju ličnosti. U ovom periodu doživljavamo prvu ljubav, koja se često završava loše. Kako se nositi s tim? Ako je vaša kćerka stara 12-18 godina i prolazi kroz pubertetsku krizu, važno je da je podržite. Prema mišljenju psihologa, sva djeca ne vjeruju svojim roditeljima, zbog čega je teško pristupiti im posebno u ovom periodu. Ne dajte svojoj kćerki ultimatum, nemojte je kazniti čak i ako imate različita gledišta i naprotiv, stalno joj dajte do znanja koliko vam je važna i koliko vrijedi. Bilo bi dobro da je ne samo majka, već i otac podržavaju u ovom teškom periodu, piše Ženski magazin.

Kriza od trideset godina Odrasla žena već primjećuje prve promjene vezane uz ovo doba. Ako nema muža, počinje da sumnja u pronalaženje ljubavi i stvaranje porodice. Postavljaju se egzistencijalna pitanja: “Zašto sve ovo? Zašto ja živim?” U ovom uzrastu mlada žena može iznenada osjetiti teret godina. Kako se nositi s tim? Prije svega, dobro je voditi brigu o svom zdravlju: baviti se sportom, jesti zdravu hranu. Ako radite na kompjuteru, ne zaboravite na kratke petominutne pauze svakog sata. Drugo – najgore što možete učiniti je prepustiti se stereotipima i početi brzo “organizovati svoj život”, što znači tražiti muža i roditi djecu, ako se stvarno ne osjećate tako. Kasnije može doći do nezadovoljstva i osjećaja da vam je prošlo nešto važno.

Tridesetogodišnja kriza nam pomaže da shvatimo: život brzo prolazi i važno je naučiti da živimo potpuno svaki trenutak, nakon svega, neće biti ponavljanja.

Kriza od četrdeset godina Četrdesete godine se smatraju simboličnom polovinom života. Žena sažima sva dostignuća i onda počinju bolna poređenja. Prijateljica je rodila troje djece, a ona nije. Drugarica je postala generalni direktor, a ona je i dalje menadžer. U slučaju kada se žena bavi poslom koji je ne čini sretnom, njen umor od života raste. Kako se nositi s tim? Ako padnete u začarani krug poređenja sebe sa drugima, ništa od toga neće pomoći. Razmislite da li biste u ime karijere bili spremni da posvetite cijeli svoj život? Ako nemate djecu, a do sada niste učinili ništa da promijenite situaciju, vrijedi priznati da se osjećate ugodno u životu koji imate. Pratite svoj put i zapamtite da imate pravo na svoje želje i odluke.

Kriza u pedeset godina Žena se približava menopauzi, koja često uzrokuje pogoršanje fizičkog blagostanja i pad raspoloženja. Možda postoji osjećaj da ona nije imala vremena da uradi nešto važno u svom životu. Previše se posvetila svojoj djeci, mužu ili poslu. Kako se nositi s tim? Treba se sjetiti da su ovi strahovi izazvani hormonalnim promjenama. Ljubav i osjećanja mogu ostati sa nama do kraja života, ali nikada neće biti jaki kao u mladosti. Prihvatanje vaših godina i sposobnost da živite s njim u harmoniji ne zatvaraju emocionalni svijet za nas, naprotiv, oni ga ponovo otvaraju.

Kriza od sedamdeset godina Nakon menopauze, život žene obično prati dug period mentalne udobnosti. Međutim, žena u dobi od sedamdeset godina može iskusiti novu krizu, povezanu sa strahom od bespomoćnosti i zavisnosti od voljenih. Kako se nositi s tim? Nemojte primorati djecu da vam posvete više pažnje. Često je jedini način da se privuče pažnja bolest. Onda možemo biti sigurni da će naši rođaci biti uvijek tu. Naše tijelo se može uključiti u modus bolesti ne znajući kako bi privuklo pažnju. Međutim, treba imati na umu da će razgovori sa djecom i unucima biti ugodniji ako napustimo ulogu žrtve. Neka rodbina bude sretna sa nama. Pokušajte da slušate bez pokušaja da daje savjete i procjenu odmah. Takođe, zapamtite da imate hobi koji vas inspiriše bez obzira na godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime