Naši zahtjevi su da se nađu naši bazni lijekovi napokon na esencijalnoj listi, rekla je Serdarević-Stefaništen

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu održani su protesti oboljelih od reumatskih bolesti povodom Svjetskog dana borbe protiv reumatizma, a organizatori su Udruženje Oboljelih od reumatskih bolesti “SNAGA” BiH i Tuzlanskog kantona.

Njihovi zahtjevi su da se skupi biološki lijekovi nađu na listama za liječenje reumatskih oboljenja, kao i to da bude organiziran sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BiH. Okupljeni su došli sa transparentima: “Ne želimo biti invalidi, Vratite nam dostojanstven život, Biološki i bazni lijekovi nam trebaju za život, Ovo je vlast kojoj naši životi ništa ne znače…”.

Kako kaže predsjednica Udruženja “Snaga” Alma Serdarević-Stefanišen, pokušavaju postići pregovore sa premijerom Fadilom Novalićem i Goranom Čerkezom, pomoćnikom ministra zdravstva.

  • Alma Serdarević-Stefanišen: Predsjednica Udruženja “Snaga” BiHFOTO: L. MEMČIĆ

– Tražili smo da nam se obezvijedi sastanak sa Fondom Solidarnosti, Ministarstvom zdravstva i Federalnim zavodom za javno zdravstvo. Naši zahtjevi su da se nađu naši bazni lijekovi napokon na esencijalnoj listi – rekla je Serdarević-Stefanišen.

Poručili su da su ovo mirni protesti te da daju rok od 30 dana da se ispune njihovi zahtjevi. Ukoliko se to ne desi, ponovo će se okupiti u većem broju.

Napomenuli su da je reumatoidni artritis teška, progresivna i hronična bolest cijeloga organizma, a najizraženija je na zglobovima. Pomjene mogu biti prisutne i na koži i potkožnom tkivu, mišićima, plućima, srcu, krvnim žilama. Nepravovremeno otkrivanje bolesti može dovesti do trajnih oštećenja i značajne invalidnosti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime