Bavarski sud sa sjedištem u Minhenu izrekao je desetogodišnju zatvorsku kaznu za Njemačku državljanku koja je dozvolila da petogodišnje dijete, pripadnik naroda Jezidi, koju je držala kao robinju, umre od žeđi.

Viši sud u Minhenu osudio je u ponedjeljak Njemicu na deset godina zatvora nakon što je presudio da nije učinila ništa dok je petogodišnja Jezidi djevojčica bila ostavljena da umre od žeđi na suncu, prenosi DW.

Presuda 30-godišnjoj Dženifer V. (Jennifer W.) je među prvim takvim u svijetu u vezi sa progonom jezidske zajednice od terorističke grupe “Islamska država”.

Ništa nije učinila

Sud je proglasio Dženifer V. krivom za “dva slučaja zločina protiv čovječnosti zbog porobljavanja, kao i za pomaganje i podržavanje ubistva djevojčice tako što je odbila bilo šta poduzeti da je spasi”.

Tridesetogodišnjakinja i njen suprug, pripadnik Islamske države Taha A.-J. kupio je ženu i dijete, pripadnike naroda Jezidi, da im služe kao robovi.

Držani su kao kućni robovi dok je par živio u Islamskoj državi u okupiranom Mosulu 2015. godine.

– Nakon što se djevojčica razboljela i mokrila na madrac, muž optužene ju je za kaznu zavezao u lance u dvorištu ispred kuće i pustio dijete da umre mučnom smrću od žeđi na velikoj vrućini – naveli su tužioci tokom suđenja.

Tužilac je naveo da je optužena poduprla odluku svog muža i nije učinila ništa da spasi djevojčicu.

Sankcionirati žene

Dženifer V. iz Lohnea u saveznoj državi Donja Saksonija odrasla je kao pripadnica protestantske crkve, prešla je na islam 2013. godine.

Do Iraka je stigla preko Turske i Sirije 2014. godine kako bi se pridružila Islamskoj državi. Kao članica “moralne policije” te ekstremističke grupe, tokom 2015. godine patrolirala je parkovima u Faludži i Mosulu, naoružana jurišnom puškom i pištoljem, kao i prslukom s eksplozivom.

Tužioci su rekli da je njen zadatak bio da nadgleda i sankcionira žene koje se nisu ponašale u skladu sa striktnim kodeksima oblačenja te terorištičke grupe, rekli su tužioci.

Dženifer V. je privedena i deportirana nazad u Njemačku dok je pokušavala produžiti trajanje svojih ličnih dokumenata u njemačkoj ambasadi u Ankari 2016. godine.

Njenom suprugu V. sudi se u odvojenom postupku u Frankfurtu. Presuda treba da bude izrečena krajem novembra.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime