Njemački BDP je u drugom tromjesečju iznosio 768 milijardi eura, što je ogroman pad u odnosu na isto tromjesečju prošle godine kada je iznosio 846,9 milijardi eura

Njemačka ekonomija je u drugom kvartalu 2020. godine pala za rekordnih 10,1 posto u odnosu na prethodni kvartal uslijed pandemije koronavirusa koja je snažno pogodila potrošnju, korporativna ulaganja i izvoz, pokazali su preliminarni podaci njemačkog Statističkog ureda Destatisa, prenosi Anadolu Agency (AA).

To je najveći kvartalni pad od 1970. godine kada je počelo prikupljanje podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u Njemačkoj.

Prema podacima Destatisa, cijene i BDP pali su za 10,1 posto u periodu april-juni, nakon pada od 2 posto u prvom kvartalu ove godine.

Njemački BDP je u drugom tromjesečju iznosio 768 milijardi eura, što je ogroman pad u odnosu na isto tromjesečju prošle godine kada je iznosio 846,9 milijardi eura.

BDP po glavi stanovnika iznosio je 9.238 eura u drugom kavrtalu, što je značajno manje u odnosu na isti kvartal 2019. godine kada je iznosio 10.197 eura.

Sredinom marta, njemačka vlada uvela je brojne restriktivne mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Te su mjere uključivale ograničenja u javnom životu, zatvaranje granica i prisilne prekide proizvodnje, što je rezultiralo veoma negativnim posljedicama za mnoge ključne industrije u Njemačkoj u mjesecima koji su uslijedili.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime