Na današnji dan 2001. godine pripadnici El-Kaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD.

Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u Njujorku, popularne ”Blizance”. Treći avion udario je u Pentagon u blizini Vašingtona, a četvrti se srušio u Pensilvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Rat protiv terorizma

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2. maja 2011., u Pakistanu ubile vođu El-Kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsjednik Barak Obama (Barack). Ipak, Bin Laden je smaknut, ali je njegovo djelo dubinski promijenilo svijet.

Napad 11. septembra značio je početak vala američkih vojnih intervencija i generisao je čitav niz sukoba na Bliskom istoku. Tadašnji američki predsjednik Džordž Bush (George Bush) je samo nekoliko dana nakon napada objavio ‘rat protiv terorizma’.

Manje od mjesec nakon 11. septembra, američke trupe napale su Afganistan u pokušaju da demontiraju El-Kaidu – terorističku grupu koja je preuzela odgovornost za napade – i uklone talibansku vladu koja ju je podržavala.

Dvije godine kasnije, u martu 2003. godine, Sjedinjene Države napale su Irak i svrgnule predsjednika Sadama Huseina. Iako nije bio direktno povezan s terorističkim napadima, Husein je optužen za proizvodnju oružja za masovno uništenje. Invazija je bila ključni dio novoosnovanog američkog rata protiv terorizma, pod vodstvom predsjednika Džordža Buša.

Umjesto uspostave demokratije i mira, Irak je danas, 19 godina nakon napada, nestabilna država, izmučena dugogodišnjim ratovima između lokalnih vjerskih grupa, te je postao plodno tlo za razvoj različitih militantnih islamističkih grupa, od kojih je zasigurno najmaligniji ISIL.

Ono što, pak, nakon napada na Njujork osjećaju gotovo svi u svijetu, jesu pojačane sigurnosne mjere koje uključuju gotovo neometano nadziranje svakoga. Te mjere temelje se na Patriotskom zakonu, koji je američki Kongres izglasao 25. oktobar 2001. godine, a iako je on prvobitno trebao imati vremensko ograničenje, Kongres je njegov vijek trajanja u nekoliko navrata produžavao pa je tako na snazi i danas.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime