U jednom od razgovora za britanski “The Guardian”, mlada pjevačica albanskog porijekla otkrila je više detalja o svojoj porodici i dešavanjima koja su prethodila odlasku njenih roditelja u London, gdje se 1995. godine Dua i rodila.

Naime, zbog ratne situacije u bivšoj Jugoslaviji, njena majka Anesa dva puta je bježala. Prvi put kada je početkom devedesetih rat zahvatio Bosnu i Hercegovinu, gde je Anesa živjela s majkom Bosankom. Život je nastavila na Kosovu, odakle joj je otac, sa svojim vjerenikom Dukagjinom Lipom. Prijetnja ratom na Kosovu natjerala ih je da zajedno sreću potraže u Londonu.

Pop zvijezda ima bosanske korjene. Naime, u podcastu “Table Manners” sa Džesi Ver je upravo rekla da je njena baka sa mamine strane Bosanka.

Dukagjin i Anesa ostavili su na Kosovu i u Bosni svoje roditelje i 1992. godine utočište potražili u Londonu. Duin deda Seit je umro od srčanog udara 1999. godine, kada se rat na Kosovu završio, a zbog zatvorenih granica Dukagjin nije uspio da ga vidi.

Dukagjin, koji je bio član kosovskog rok benda, trebao je da postane stomatolog, a Anesa advokatica. Preseljenjem u London sve je to palo u vodu pa je Dukagjin dugo vremena radio kao konobar u kafićima i barovima. Uvečer je pohađao poslovne kurseve, a majka se prekvalifikovala za poslove u turizmu i putovanjima.

– Dok sam ja išla u školu, i oni su ponovo išli u školu – kaže Dua.

Dukagjin je diplomirao kada je Dua imala 11 godina i ponuđen mu je posao u Prištini. Dua je završavala osnovnu školu i pred njom je ionako bilo razilaženje s najboljim prijateljima koji su trebali da krenu svako u svoju školu, pa joj odlazak na Kosovo nije teško pao.

– Drugi učenici su bili daleko ispred mene i imala sam jako loše ocjene, posebno prvih šest mjeseci. Iako sam govorila jezik, nisam znala ni da čitam ni da pišem albanski – objašnjava Dua i podsjeća da joj je odlazak na Kosovo donio i puno dobrih stvari.

Život na Kosovu, prije svega, pomogao joj je da shvati da nije samo Londončanka, kao što je uvijek mislila, a proširio joj je i poglede u muzičkom smislu, jer se u Prištini upoznala s američkim hip-hopom. Snup Dog i Metod Men su na svojim turnejama tih godina svratili i do Prištine, i to su bili prvi veliki nastupi na kojima je bila.

Do tada je već bila “navučena” na živahni pop Pink, Neli Furtado i Kejti Peri, pa je pjevušeći po kući pokušavala da poveže ova dva muzička stila. Rano je shvatila šta želi da radi u životu, ali i da će joj za to trebati formalna obrazovanje. Kućni savjet porodice Lipa sazvala je ovoga puta 14-godišnja Dua na temu njenog povratka u London.

Znala je da želi da pohađa pozorišnu školu “Sylvia Young” u Londonu i da joj život na Kosovu ne pruža velike šanse za globalni muzički uspeh. A znala je Dua i da joj ideja povratka u London kako bi postala muzička zvezda neće baš proći kod roditelja. 14-godišnja Dua se zbog eventualno uspešne pevačke karijere poslužila malom laži, ili kako ona to kaže – trikom.

Kao glavni razlog svog povratka u London roditeljima navodi želju za pohađanjem britanskog unverziteta, za čiji upis ne bi bilo na odmet imati britansko svjedočanstvo i usavršiti engleski jezik. Trik je upalio, pa Dua s povratkom u London počinje vikendima da pohađa “Sylvia Young” školu i da snima demo snimke koje objavljuje na internetu.

Na dodjeli nagrada 2018. godine Brit Awards, od pet nominacija Dua Lipa je osvojila dvije nagrade i u dva izlaska na pozornicu poslala jake poruke.

U prvom govoru prisjetila se svih pjevačica koje su je inspirisale za njenu karijeru i kojima može da se zahvali što se nalazi na toj pozornici, te primjetila da među nominovanim i nema tako puno žena, pa izrazila želju da u budućnosti vidi više žena koje će biti nagrađivane.

U drugom izlasku na pozornicu Dua je podsjetila da vrijedi slijediti svoje snove.

Takođe vrlo često ističe odakle dolazi i veliki je patriota, pa na društvenim mrežama statuse često posvećuje Kosovu. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime