Inspektorat je krajem prošle godine zaprimio akt kabineta Predsjednika Vlade Republike Srpske, kojim se traži provjera zakonitosti sticanja 30 diploma službenika koji su zaposleni u organima javne uprave. Naknadno je ova institucija zaprimila još jedan akt kabineta Predsjednika Vlade Republike Srpske, kojim se traži provjera zakonitosti sticanja još 52 diplome.

Od ovog broja, ukupno 30 lica je visoko obrazovanje završilo u obrazovnim ustanovama van Republike Srpske, odnosno u FBiH, Srbiji i Distriktu Brčko, te prosvjetna inspekcija Republike Srpske nema mogućnost da izvrši kontrole u tim visokoškolskim ustanovama.  U ovim slučajevima, zahtjeve za kontrolu se dostavlja nadležnim organima FBiH, Distrikta Brčko i Republike Srbije, radi provjere zakonitosti sticanja i izdavanja diplome. Još uvijek nisu dobili povratne informacije od nadležnih organa. 

Kada je riječ o diplomama koje su izdale visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj, završene su kontrole “iz prve ture” u kojima nisu utvrđene nepravilnosti kod sticanja diploma.

Kako saznajemo, u toku je provjera za diplome iz akta Predsjednika Vlade RS u 2020.godini, koje su stečene u visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, te za sada nije bilo nepravilnosti.

U 2019. godini prosvjetna inspekcija je na osnovu dostavljenih zahtjeva, izvršila uvid u zakonitost sticanja dokumenata obrazovanja (srednje i visoko) za 37 lica, te su zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo falsifikovanja školskih isprava, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavljeni podaci za šest lica. 

Ovom organu nisu se obraćala fizička lica ili druge institucije sa predstavkama da raspolažu saznanjima da vaspitno-obrazovne ustanove u Republici Srpskoj omogućavaju pojedincima nezakonito sticanje diploma. 

“Međutim, susretali smo se sa slučajevima da u evidencijama škole ne postoje podaci, niti evidencije o licu na čije ime glasi „fiktivna“ diploma, te da obrazovna ustanova ikada nije ni izdala takvu ispravu. Zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo falsifikovanja školskih isprava, u ovim slučajevima obavještavamo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske radi preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti. Prosvjetna inspekcija nema ovlaštenja istražnih organa, niti može dati kvalifikaciju da je diploma falsifikovana” rekla je za BUKU Dušanka Makivić, portparolka Inspektorata RS

Ona podsjeća da Republička prosvjetna inspekcija u redovnim kontrolama vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj kontroliše da li se nastavni proces organizuje i realizuje u skladu sa zakonom, a od čega zavisi i zakonitost sticanja diploma. Posmatrano iz ugla inspekcijskog nadzora sam postupak kontrole je identičan u privatnim i javnim vaspitno-obrazovnim ustanovama, jer zakon ne propisuje razlike u tom smislu. U skladu sa zakonom datim ovlaštenjima, prosvjetna inspekcija uvidom u dokumentaciju vaspitno-obrazovnih ustanova kontroliše da li se evidencije vode uredno, da li se upis učenika i studenata provodi na propisani način, da li se ispiti polažu u utvrđenim rokovima, da li su organi ustanove formirani na zakonit način i drugo.

“Napominjemo da republički prosvjetni inspektor nije ovlašten da utvrđuje autentičnost ili vjerodostojnost javnih isprava, odnosno da vrši vještačenje da li je isprava original ili falsifikat. U skladu sa ovlaštenjima propisanim Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o inspekcijama, republički prosvjetni inspektor vrši kontrolu zakonitosti sticanja školskih isprava, odnosno diploma, uvidom u dokumentaciju i evidencije vaspitno-obrazovnih ustanova, koje su obavezne da u matičnim knjigama evidentiraju upisane učenike, kao i izdata svjedočanstva” napominje naša sagovornica.

Kontrolu zakonitosti sticanja diploma za pojedinačna lica, prosvjetna inspekcija vrši po zahtjevu ustanova, odnosno poslodavaca, koji dostave sve potrebne podatke za provjeru. Prosvjetni inspektor nema ovlaštenja da od ustanova i poslodavaca u Republici Srpskoj samoinicijativno izuzima diplome radnika radi provjere.

Premijer Republike Srpske je ranije rekao da neće odustati od provjere diploma. Radovan Višković je zatražio na uvid diplome svih zaposlenih u javnoj upravi u Srpskoj. Sve javne institucije i upravni organi pod nadležnošću Ministarstava su Vladi dostavili informacije o tome ko je, kada i gdje studirao i stekao diplomu. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime