Članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO) održat će danas hitnu sjednicu nakon poziva Turske zbog napada na njene snage u Siriji, saopćeno je iz ove vojne organizacije.

Hitnoj sjednici prisustvovat će ambasadori svih 29 zemalja članica, a jedina tačka dnevnog reda bit će razmatranje opcija na osnovu člana 4 NATO-a koji nalaže da svaka članica može zatražiti pomoć saveza ako smatra da su joj narušeni teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost.

33 vojnika poginula

 

Podsjetimo, jučer je došlo do velikog incidenta u kojem su poginula 33 vojnika turske vojske. Prema pojedinim izvorima, vojnike napada sirijska vojska privržena Bašaru el-Asadu zbog činjenice da su članovi armije bili izmiješani s militantima koje Damask i Rusija smatraju teroristima.

Zvanična Moskva saopćila je da su turski vojnici stradali upravo zbog činjenice da su bili u neposrednoj blizini “terorističkih jedinica”.

Tenzije između Turske i Rusije rastu proteklih dana, jer je došlo do sukoba strana u Siriji koje ove dvije sile podržavaju. Moskva godinama podržava Asadove snage, dok Ankara pomaže pobunjenicima na sjeveru zemlje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime