Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Ismet Gigović, te ga proglasio krivim za krivično djelo nasilje u porodici i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 12 i po godina.

Prema navodima iz presude, Gigović je kriv što je 8. i 9. jula prošle godine u Banlozima kod Zenice, u kući u kojoj je živio u zajedničkom domaćinstvu sa svojom nevjenčanom suprugom F.R. od 2014. godine, u namjeri da istu ubije, kontinuirano, dva dana fizički i psihički zlostavljao.

– Na način da je u više navrata R. zadavao udarce zatvorenim šakama i šamarima po glavi i licu, da bi 9. jula prošle godine, u večernjim satima, nastavio sa ovakvim fizičkim zlostavljanjem, pa dok je R. ležala vrišteći i moleći da je ne tuče, nogama na kojima je imao patike snažno zadavao udarce u predjelu glave, trbuha, nogu i ruku, iako je bio svjestan da zadajući ovakve udarce ženi koja je psihofizički slabija i nemoćna da mu pruži otpor, posebno što je isti svoju fizičku kondiciju održavao trenirajući boks, može istu usmrtiti, to i htio – stoji u presudi.

Preminula od nanesenih povreda

Na taj način, zadajući joj udarce nanio je supruzi teške tjelesne povrede opasne po život, u vidu više većih međusobno povezanih razdora masne duplikature između želuca i poprečnog debelog crijeva, kao i razdore trbušne masne maramice, promjera i veličine muškog dlana, nagnječenih i krvlju podlivenih rubova, uz krvne podlive stijenke poprečnog debelog crijeva, te stijenke vijuga tankog crijeva.

– Zatim krvni podliv korijena mezenterija- mesne duplikature tankog crijeva, uz razdor mezenterija tankog crijeva, te razdor stijenke tankog crijeva i posljedično krvarenje – izlijevanje krvi u trbušnu šupljinu, pa je ovako povrijeđenu R. ostavio bez pružene pomoći koja je uslijed ovako zadobivenih povreda u toku noći preminula – stoji u presudi.

Boravila u Sigurnoj kući

Psihofizičko zlostavljanje, navodi se u presudi je u kontinuitetu trajalo sve vrijeme njihovog zajedničkog života, zbog kojeg su Gigoviću u Općinskom sudu u Zenici dva puta izricane zaštitne mjere zabrane uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u trajanju od po jedne godine.

Za to vrijeme je R. bila smještena od strane Centra za socijalni rad Zenica u Sigurnu kuću, pa su i pored ovakvih mjera suda i aktivnosti Centra za socijalni rad Zenica nastavili zajednički živjeti.

– Gigović je nastavio sa psihičkim i fizičkim zlostavljanjem R., pa je tako dvadesetak dana prije predmetnog događaja nad R., kontinuirano, vršio fizičko zlostavljanje na način da joj je zadajući udarce po cijelom tijelu nanosio lake tjelesne povrede, a koje je stalni sudski vještak utvrdio prilikom obdukcije leša – zaključuje se u presudi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime