Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je u otkrila dva slučaja korištenje zabranjenih sredstava među bosanskohercegovačkim sportistima.

– Prvi od njih je bokser Džan Šljivo koji je testiran 22. maja 2021. godine na Državnom prvenstvu u boksu 2021. održanom u Zenici. Analizom prikupljenog uzorka je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance GW1516 iz klase „S4. Hormoni i modulatori metabolizma“, sa Liste zabranjenih sredstava za 2021. godinu. Izrečena mu je kazna od četiri godine zabrane bavljenja sportom. Drugi slučaj je kikbokser Zahid Skopljak čiji uzorak je prikupljen 05. juna 2021. na takmičenju „Grand Prix Ilidža 2021“. U njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca sa Liste zabranjenih sredstava za 2021. godinu metandienone iz klase „S1. Anabolički androgeni steroidi (AAS)“. Također mu je izrečena kazna zabrane bavljenja sportom na četiri godine, saopćeno je iz Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine

Obojici sportista se također poništavaju svi rezultati postignuti od dana prikupljanja njihovih uzoraka, uključujuči oduzimanje nagrada, medalja i bodova. U skladu sa važećim Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini, odluku je donio Odbor za saslušanje, a sportisti mogu podnijeti žalbu na ove odluke Odboru za žalbe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime