Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na jučerašnje tvrdnje američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona (Erica) koji je rekao da su spremne sankcije za one koji podrivaju stabilnost na zapadnom Balkanu. Dodik je rekao kako ove prijetnje sankcijama nisu ništa novo. Dodao je kako se američki predstavnici godinama miješaju u unutrašnja pitanja u BiH.

Predsjednik SNSD-a tvrdi kako američke diplomate, pod izgovorom funkcionalnosti BiH, forsiraju njenu unitarizaciju, a kriminal i korupcija su sumnjiv izgovor za eliminaciju političara koji ne pristaju na njihovu verziju BiH.

– Pozivajući se na Dejtonski sporazum upravo oni podržavaju njegovu devastaciju i razgradnju BiH na koju je Republika Srpska pristala 1995. godine. Nagledali smo se procesa koji su vođeni protiv neposlušnih političara, koji su nakon tih procesa postajali konstruktivniji partneri za taj dio međunarodne zajednice koju predvode SAD – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je nedavno u BiH boravio pomoćnik ministra finansija SAD-a koji se sastao sa ministrom bezbjednosti u Vijećuu ministara Selmom Cikotićem, protiv kojeg je nepunih mjesec ranije podignuta optužnica za visoku korupciju, prenosi Srna.

– Sve to ne bi imalo obrise takve karikature da tema razgovora, kako se vidjelo iz medija, nije bila sankcionisanje kriminalnih grupa i kako SAD mogu pomoći BiH u borbi protiv organizovanog kriminala. Ako pomoćnik ministra finansija SAD-a nije znao ko je Selmo Cikotić, ambasador Nelson jeste –  naglasio je Dodik.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime