AŠČINICE, MJESTA ZA GURMANE KOJI ŽELE UŽIVATI U TRADICIONALNOJ BOSANSKOJ HRANI

0
87

Ako se govori o tradicionalnim objektima ishrane i tradicionalnog ugostiteljstva u Bosni i Hercegovini, aščinice se jednostavno ne mogu zaobići. Prve aščinice u Bosni i Hercegovini spominju se još u 15. vijeku i to su bile, poredeći sa današnjim normama u kuharstvu, savršene kuhinje.

Aščinski odžak

Za aščinicu je često bila vezana i pekara. Za razliku od klasičnih restorana, u dijelu aščinice u kojem se jede, hrana se i dorađuje – jela se dokuhavaju, sipaju u sahane i oblikuju.

Prostor aščinice u kojem se jede obično se naziva odžak ili aščinski odžak. Taj naziv dolazi od odžaka toplog pulta ognjišta, koji se obično nalazio u istaknutom prostoru za jelo.

Danas, kako kažu, aščinice nisu ni sjena tih starih bosanskih kuhinja. Uprkos tome, mišljenja da je jelovnik u aščinicama ograničen i uzak, demantira činjenica da u ovisnosti od godišnjeg doba, prosječna aščinica nudi više od 50 različitih jela. To, opet, potvrđuje i o kakvom se bogatstvu i baštini radi.

Aščinice su i danas zadržale bitno mjesto u životu Bosne i Hrcegovine a, pored toga, svojim tradicionalnim načinom pripremanja jela, od kojih su mnoga i tradicionalno bosanska, privlače i strane turiste koji posjećuju gradove u BiH.

– Inače, u svijetu jača trend izvlačenja starih tradicionalnih recepata i jela, a ovdje kod nas kao da se stidimo naših jela – kaže jedna od vlasnica aščinice.

Vjerovatno zato napominje i da gradske vlasti nemaju sluha za ovu vrstu zanata, jer kuhanje jeste zanat.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime