5 savjeta neurohirurga kako prevladati nesanicu

0
38

Puno ljudi ima probleme s nesanicom zbog sve većg stresa u svakodnevnom životu, ali uz male promjene moguće je poboljšati situaciju

Vaše oči su zatvorene, ali vaš um trči kroz različite popise za sutra ili kroz događaje koji su iza vas. Niste sigurni je li prošla minuta ili sat. Postajete očajni jer znate da se bliži trenutak kada se treba ustati iz kreveta. 

Nesanica nije šala – bilo da je hronična ili povremena, nedovoljno kvalitetan noćni san može utjecati na kvalitetu vašeg rada, zdravlja i uravnoteženosti.

Dr. Rahul Jandial, neurohirurg i neuroznanstvenik, autor je knjige “Neurofitness: A Brain Surgeon’s Secrets to Boost Performance and Unleash Creativity” koja je utemeljena na godinama istraživanja, a za stranicu The Chalkboard dao je savjete za prevladavanje svakodnevice. 

1. Raspored spavanja

Buđenje u isto vrijeme tokom sedmice, ali i vikendom i na odmoru može pomoći za dobar ritam spavanja. To će pomoći da ostanete u ritmu koji postavlja unutarnji sat za spavanje.

2. Izbjegavajte kofein u poslijepodnevnim ili večernjim satima

Kofein može ostati u vašem sustavu deset do dvanaest sati, pa je rano poslijepodne  najbolje vrijeme za prestanak unosa kofeina.

3. Ako ne zaspite nakon 20 minuta, najbolje se ustati iz kreveta

To je razumna preporuka. Definitivno se nije dobro okretati neodređeno vrijeme. Kada ustanete, učinite nešto opušteno i držite svjetla smanjena.

4. Krevet neka bude samo mjesto za spavanje i seks

Iako zvuči jako strogo, ovo je dobar princip. Ako se borite s nesanicom dobro je izbjeći gledanje televizije i čitanje jer ste tako izloženi svjetlosti. 

5. Isključite sve elektroničke naprave 30 minuta prije spavanja

Ovo je najteža preporuka koju treba slijediti. Međutim, pomoći će vam da lakše utonete u san i izbjegnete svjetlost i dodatne distrakcije. 


OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime