15 činjenica o hrani koje će vas zaprepastiti

0
33

Spadate u onu skupinu koja jednom sedmično ode do lokalnog supermarketa i automatski kupuje jednobraznu, ušminkanu i potpuno bezličnu hranu? Znate li uopšte što jedete? Priroda krije brojna iznenađenja. Otkrijte lude činjenice o hrani koje bi vas itekako mogle iznenaditi!

1. Limuni sadrže više šećera od jagoda (a jagode su jedino voće koje ima koštice na površini ploda).

2. Jabuke plutaju u vodi jer četvrtina ploda sadrži zrak. 

3. Restorani brze hrane koriste žutu, crvenu i narančastu boju, jer one najbolje stimuliraju glad. 

4. Hobotnica je najpopularniji dodatak za pizzu u Japanu, odnosno japanskoj podružnici restorana Domino Pizza, dok u Brazilu ljudi na nju obožavaju stavljati – grašak.

5. Zaboravite na toplo mlijeko, uspavat ćete se ako pojedete – puno luka. 

6. Pržene kokice postoje već 6000 godina, a iz 6000. godine prije Krista datira i prva juha – sastojala se od mesa papagaja i vodenkonja.

7.Paradajz i tikve spadaju u voće, a višnje potječu iz porodice ruža. 

8. Kako bi proizvele jednu kašiku meda potrebno je 12 pčela. Također, med je jedina hrana koju mogu konzumirati ljudi  -što se ne može pokvariti.



9. Većina industrijski proizvedenog umaka wasabi – zapravo je naribani hren. 

10. Čokolada je nekad služila kao platežno sredstvo. 

11. McDonald’s prodaje 75 hamburgera u sekundi, svakoga dana u cijelom svijetu.

12. Kečap se u devetnaestom stoljeću koristio u medicinske svrhe – njime su liječili, primjerice, proljev. 

13.  Najskuplje voće na svijetu je japanska dinja po imenu Yubari.

14. U visokim dozama muškatni oraščić može imati halucinogena svojstva. 

15. Kako bi povećali vrijednost mlijeka, soka i jogurta – neki proizvođači im dodaju omega 3 masne kiseline.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime